19 februari 2014

Bruine bonensoep

Bruine Bonensoep




 Wat heb je nodig:
  • 1 pak bruine bonen (500 gram), gedroogd
  • 2 grote preien, een halve knolselderij, 2 winterwortels, stuk bleekselderij. 2 uien, 1 grote aardappel en een bosje selderij.
  • flinke eetlepel bouillonpoeder
  • 1 klein theelepeltje bonenkruid
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • keltisch zeezout
  • rookworst

Recept

  • Was de bruine bonen goed. Laat deze daarna een nachtje weken in 2 liter water.
  • Kook de bruine bonen samen met de bouillonpoeder in een pan volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
  • Pureer de gekookte bruine bonen samen met het water waarin ze gekookt zijn met een staafmixer. Houd een soeplepel bruine bonen apart en voeg deze later toe aan de soep, zodat je nog wat hele bonen in de soep hebt. Dit ziet er mooier uit.
  • Snijd ondertussen alle groente en de aardappel fijn in kleine blokjes. Voeg deze toe aan het bronenbonenmengsel samen met het blikje tomatenpuree. Laat dit een minimaal een uur zachtjes pruttelen. Voeg op het laatst de verse selderij en het bonenkruid toe. 
  • Wel een rookworst, snijd deze in plakjes en voeg de rookworst toe aan de soep.
  • Voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe aan de soep, naar smaak.

Dit alles is een grote pan vol, ik verdeel dit in bakjes, dit gaat de vriezer in. Op de foto zie je ook nog erwtensoep, dat maakte ik tegelijk deze keer.
Ik maak de bruine bonensoep op dezelfde manier als de erwtensoep, in de fleece deken.
Reken dan ongeveer 2x 4 uur voor het garen.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gebruik van bonenkruid niet teveel, het overheerst al snel. Het is kruidig en peperachtig van smaak.
 Laat het ook niet meekoken. Bonenkruid helpt bij de vertering van 'zware' maaltijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten