7 februari 2014

Frankenkorn

Ik heb contact gehad met o.a. de bisschopsmolen, hoe het zit met het ras Frankenkorn, in de tabellen die je tegenkomt staat dat deze 6,25 % tarweaandeel bevat door kruising.


Speltsoort
Afstamming
Tarwepercentage
Bauländer Spelz
Selectie uit landelijke soorten
niet gekruist met tarwe,
dus zuiver spelt
Schwabenkorn
Selectie uit Tiroler Spelz
niet gekruist met tarwe,
dus zuiver spelt
Oberkulmer Rotkorn
Selectie van Zwitserse landrassen
niet gekruist met tarwe,
dus zuiver spelt
Ebners Rotkorn
Selectie van Zwitserse landrassen
niet gekruist met tarwe,
dus zuivere spelt
Franckenkorn
Rouquin x Altgold
bevat 6,25 % tarweaandeel door kruising
Rouquin
(Lignee24 x Ardenne) x Altgold=Vitue x Ligennee24
12,25 %tarweaandeel
Kunz 94/26#
RR84818 x Oberkulmer =Oberkulm3/3/Mnimain/Ms/M0
33% tarweaandeel
Alkor
Avalon x Altgold
50% tarweaandeel
Kunz 94/39#
Avalon x Altgold
50% tarweaandeel
Kunz 94/40#
Avalon x Altgold
50% tarweaandeel
Hubel
ALB62a x Uniplan.80-23
50% tarweaandeel
Astron
Kronjuwel x Monopol
100% tarwe

Ik zocht een oerspelt omdat er spelt gekruist word met tarwe. Dit kruisen word gedaan voor een hogere opbrengst. Op het moment word er veel Frankenkorn verkocht, maar in de toekomst (door steeds meer vraag naar spelt) moet je zeker op je hoede zijn, zeker met een tarwe-allergie, dat je geen gekruist ras koopt. 

Er word dus spelt gekruist met tarwe en verkocht als spelt zijnde. Ik wil zeker niet meer betalen voor een speltmeel wat voor 50% gekruist is met tarwe. Bovendien kan de vraag gesteld worden of in deze soorten de specifieke eigenschappen van spelt nog  wel voorkomen, het lijkt mij van niet.
Het vervelende is dat er op een zak speltmeel of speltbloem niet staat om welk ras het gaat. Dit moet je dus zelf navragen bij de winkelier/ molen of webshop waar je het koopt.
Antwoord op mijn vraag hoe het zit met het ras Frankenkorn (ik heb het een beetje ingekort):
Zelf werk ik al 15 jaar met Spelt en heb diverse bronnen nagevraagd. De belangrijkste bronnen zijn voor mij de Universiteit Wageningen en Universiteit Maastricht. De beide prof. L. Gillissen van WUR en prof. F Brouns van UM werken samen in een Europese Granenproject en hebben alle kennis over granen. De belangrijkste informatie die ik van hun heb ontvangen is dat Spelt niet is veredeld door Graanveredelaars maar wel het huidige Broodtarwe. Tevens is Spelt een broertje van de Tarwe. Het zijn dus familie van elkaar en hun familienaam is Triticum. Andere rassen die tot de Triticum familie behoren zijn: Eenkoorn, Emmer, Durum, Kamut. De bouw van Spelt is heel anders dan die van Tarwe en daarmee kun je ze uit elkaar houden.
Helaas mag je volgens het Nederlands iets Speltmeel of Speltbloem noemen als er maar 51% Spelt en 49% Tarwe in is verwerkt. Dit is iets anders dan de korrel. Tevens mag je het al Speltbrood noemen als er maar 5 % Spelt in is verwerkt in het Brood. 
Even terug te komen op uw vraag.
Rene de Bruin van Stichting Erkend Steekproduct te Wageningen heeft een onderzoek laten doen bij de WUR over uw vraag. En daar is nog eens is bevestigd dat alle graansoorten die wij nu kennen door de natuur zijn geëvalueerd en ca. 100 – 150 jaar geleden zijn ontstaan. Dus de Rotkorn, Franckenkorn die wij gebruiken en andere Speltkorrels in de tabel worden vernoemd. Uit Duitse onderzoek blijkt dat Franckenkorn de meeste zuiverste oerras Spelt is. Franckenkorn is dus 100 % Spelt, maar door de natuur kan deze zijn gekruist met amper 5 a 6% Tarwe. Maar wel met een oude Tarweras en niet met de huidige Broodtarwerassen. 
Laatst heb ik nog een lezing bijgewoond van prof F. Brouns. Hierin heeft hij heel veel verteld over de huidige Broodtarwe en dat er ca 25% van de Mensheid een overgevoeligheid heeft voor dit graan. De reden komt uit een onverwachte hoek. Er wordt namelijk heel veel Tarwe geteeld voor de Biobrandstof. Om de Biobrandstof te maken wordt het zetmeel in de korrel gebruikt. Het restproduct is de Tarwegluten. Die wordt vervolgens verwerkt in de voeding om dingen aan elkaar te plakken. Wij als mens krijgen gewoon te veel gluten binnen. En vooral de gemanipuleerde Broodtarwe. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik heb navraag gedaan bij verschillende bakkers in onze buurt, vele mengen het speltbrood met tarwe. Bakker bart verkoopt speltbrood maar daar zitten weer 3 slechte rode e-nummers in. AH heeft 100% speltbrood, wat als ik de ingredientenlijst bekijkt goed is. Alleen vinden wij deze een beetje droog. Dus een nieuw bakavontuur word zelf speltbrood bakken!

4 opmerkingen:

  1. Dank je voor je onderzoek en doorvragen...en het linkje op facebook plaatsen ;)
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en toch maakt het wel degelijk uit dat Frankenkorn niet bewust gekruist is met tarwe en dat zoals vermeld dit niet afkomstig is van de huidige ( doorgekruiste) brood tarwerassen. Misschieb wel handig daarin onderscheid maken in de tabel. Wat prof F. Brouns betreft: het menselijk lichaam heeft sowieso moeite met het verteren van granen. Zie de stijgende lijn bij coeliakie patienten en mensen die overgevoelig reageren op gluten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Anita,
    Sinds kort verkopen ze ook speltmeel bij de Aldi. Ik heb bij de leverancier 'Voogd Meelhandel' nagevraagd wat voor speltsoorten zij gebruiken voor hun meel.

    -----------------------------
    Onze volkoren speltmeel malen we zelf uit 100% natuurzuivere spelt, vanuit een melange van de variëteiten Zollernkorn en Frankenkorn.

    We zijn ons ten zeerste bewust van de gevoeligheid mbt contaminatie met tarwe.

    Door middel van zorgvuldige reiniging en productie en selectieve inkoop kunnen we ons speltmeel ook daadwerkelijk als 100% spelt aanbieden.
    -----------------------------

    Even gegooled Zollernkorn (Zollernspelt)is echt 100% spelt.

    Ik kwam dit artikel tegen op internet, is interessant om te lezen. Gaat over onderzoek naar verschillen tussen tarwe en spelt. https://www.trafoon.org/sites/trafoon.org/.../wageningen_twan_america_201505.pdf

    Groetjes, Yvette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super! Dank je wel. Een tijdje geleden had ik het gehaald bij de Aldi (en weer terug gebracht omdat het onduidelijk op de verpakking stond)...

      Ik zal eens opletten of ze het hier ook vast in het assortiment krijgen. Dat is handig!

      Groetjes Anita

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.