28 februari 2014

Quiche (spelt) met groente, kaas en spek

Handig recept om oud brood op te maken, ook kun je zelf invullen welke groente erin gaan. Ik kijk meestal in de koelkast wat er nog is of op moet.

Recept voor 2/3 personen.



Wat heb je nodig:

Voor de bodem:
125 gram (spelt)brood
1 ei
40 gram gesmolten boter
eventueel 1 eetlepel gedroogde bieslook

Voor de vulling:
200 gram broccoli
half bakje champions
klein ui fijngesneden
3 wortels geraspt
125 gram ontbijtspek in stukjes gesneden
125 gram geraspte/ fijngesneden kaas
100 ml slagroom/ kookroom
4 eieren
keltisch zeezout/ peper

Voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Verkruimel het brood in een keukenmachine, of met de staafmixer in een kom met spatdeksel.
Voeg het ei, gesmolten boter en de gedroogde bieslook toe. Roer het goed door elkaar, druk het dun uit een taartvorm. Voor quiche gebruik ik een siliconen bakvorm, zo loop het ei niet door de rand.
 Bak de bodem ongeveer 10 minuten in de oven. Laat afkoelen, en zet eventueel in de koelkast. (dit kan een dag van tevoren).


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de broccoli roosjes 3 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet.
Verdeel alle groente over de bodem en leg het spek er tussendoor. Strooi de geraspte/ gesneden kaas erover heen.
Klop de eieren, met slagroom, zout en peper. Giet dit over de taart, de taart is niet tot bovenaan gevuld met ei-mengsel.
Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar.



Eet smakelijk!

-------------------------------------------------------------------------------------------------


  • Wij hadden nog een stuk over dat smaakte de volgende dag koud ook prima!
  • Ontbijtspek kocht ik bij de Jumbo, deze bevat E316 en E250, beide volgens de lijst van Medica Natura een groen (niet slecht) e-nummer.
  • E250 vind ik nog wel twijfelachtig, zeker als je de omschrijving van Corinne Gourget leest, daarom mijd ik hem meestal wel. Maar zo af en toe een keer vind ik het dus niet erg.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten