17 februari 2014

Waarom suiker zo slecht voor je is, vervangers en koolhydraten.

Zoals je misschien gelezen hebt mijd ik zoveel mogelijk geraffineerde (gewone) suiker.

Even kort vooraf: niet alle suikers zijn slecht voor je! Natuurlijke suikers die o.a. voorkomen in fruit, groente en vezelrijke producten heb je gewoon nodig voor een goed functioneren van je lichaam.

Waarom is suiker zo slecht voor je?

Gewone suiker komt van de suikerbiet, maar door de vele bewerkingen gaan alle vitaminen, mineralen en enzymen verloren, een leeg product dus. Je lichaam kan er niets meer uithalen.

Suiker is de boosdoener van heel veel welvaartsziekten, zoals hart-en vaatziekten, kanker, hoog cholesterol en dementie. Suiker is bovendien de grote dikmaker en niet vet. Veel mensen hebben juist een vet tekort! Een teveel aan suiker word in je lichaam omgezet in ongezond vet.

Onze suikerconsumptie is afgelopen jaren drastisch toegenomen. Zo'n 50 jaar geleden kreeg men zo'n 2 kilo per persoon per jaar binnen, nu zit men gemiddeld op 70! kilo per jaar. Suikers zitten verborgen in frisdrank, kant en klaar maaltijden, koek, snoep en zelfs vlees(waren).

Vroeger kreeg men op zondag een koekje en een snoepje. Een glaasje limonade kreeg je met een verjaardag. Men dronk water tegen de dorst.
In frisdrank zit heel veel suiker. Daarom drinken we water, thee of versgeperst sap. Koffie drinken kan met mate.




Wil je toch af en toe wat anders drinken neem dan versgeperste sappen. Aan 'gezonde' vruchtensappen uit de winkel wordt vaak suiker of zoetstof toegevoegd, bovendien is het verhit om lang houdbaar te maken. Door het verhitten gaan bijna alle vitaminen verloren. Pers dus bijvoorbeeld zelf af en toe een paar sinaasappels uit.

In heel veel producten word dus suiker toegevoegd, er zijn een paar producten die ik gebruik waar heel weinig suiker in zit, anders kun je bijna niks meer eten. Dat zijn ketjap, pure chocolade 70% en nog een paar. Omdat ik het weinig gebruik vind ik het niet zo erg. Omdat het zo'n laag percentage is heb ik er geen last van, ik merk niet dat mijn bloedsuikerspiegel er erg van gaat pieken. Ik heb geen last dat ik een uur of anderhalf  uur na het eten alweer trek heb.

Wat betekend een stabiele suikerspiegel? 
Telkens als je snelle koolhydraten eet zoals in koek, snoep, witte pasta of witte rijst stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. Je lichaam wil dit weer in balans brengen. Hoe hoger de piek, hoe sterker je suikerspiegel daalt en op een laag niveau komt.
Je hersenen denken: te weinig suiker! Dit is zo sterk dat het bijna niet tegen kunt houden, je krijgt de verleiding om opnieuw iets te eten. Je bloedsuiker piekt weer, en je lichaam denkt na een tijdje weer.. te weinig suiker.. en zo gaat het maar door. Dit heet suikerverslaving.
Door suiker zijn veel mensen moe en futloos. Ze zijn sneller ziek omdat slechte suikers de goede vitamines 'opeten'.

Hoe kom je ervan af? 
Door radicaal te stoppen.
Te zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet piekt. Het duurt ongeveer 3/4 weken dat je eraan gewend bent. Je trek in zoetigheid verdwijnt. Let op je kunt last krijgen van ontgiftingsverschijnselen, hier moet je even doorheen, dat duurt een paar dagen tot een week. Ik heb 4 dagen heel erg hoofdpijn gehad. Maar je kunt ook andere verschijnselen krijgen.
Je smaakt veranderd echt als je zoveel suiker laat staan! Een glas dubbelfris vind ik nu echt vies. Je krijgt gewoon meer behoefte om gezonder te eten. Zelf eet ik elke 2,5/ 3 uur iets gezond, en kies voor koolhydraten met een laag glycemische index.

Benamingen op ingrediëntenlijsten van verpakkingen, dit zijn geraffineerde suiker! 

  • Dextrose
  • Druivensuiker
  • Fructose (-siroop)
  • Geleisuiker
  • Glucose (-stroop)
  • Glucose-fructosestroop
  • Invertsuiker
  • Kandijsuiker
  • Kristalsuiker
  • Maltodextrine
  • Melasse(-stroop)
  • Rietsuiker
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Vanillesuiker
  • Basterdsuiker

Met name Glucose-fructose is een hele gevaarlijke suiker. Het voed kankercellen in je lichaam. Het geeft problemen als diabetes, migraine, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Het word massaal gebruikt omdat het erg goedkoop is.

Vervangers voor suiker die ik gebruik:

Palmsuiker.

Palmsuiker is nog rijk aan vitaminen en mineralen. De suiker is afkomstig van palmbomen en wat je koopt in een zakje is het opgedroogde sap dat in de palm zit, het product is dus ongeraffineerd. Palmsuiker heeft een lekkere caramelachtige smaak. Palmsuiker vebat veel nuttige voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1,2,3 en 6. Palmsuiker is echter niet calorievrij en heeft koolhydraten. Palmsuiker heeft een lage glycemische index, zo blijft je suikerspiegel redelijk stabiel, de suiker word langzaam opgenomen in je bloed.



Honing.

Honing word minimaal verhit en behoud daardoor haar vitaminen, mineralen en enzymen.
Het heeft iets meer calorieën dan suiker, maar honing is zoeter, daardoor heb je minder nodig. Honing is bovendien makkelijker verteerbaar dan suiker.

Als je honing verhit (ontbijtkoek bakken bijvoorbeeld) gaat een gedeelte van de enzymen en voedingstoffen kapot. Maar dit is een klein percentage. Omdat het altijd nog gezonder is als gewone suiker gebruik ik het daarom gewoon.



Ik gebruik palmsuiker (of kokosbloesemsuiker) of honing in bakproducten. Ik bak ongeveer 1 keer per week iets van een ontbijtkoek, kleine koekjes o.i.d. met suikervervangers erin. Voor het weekend bak ik af en toe wat extra's lekkers.
Ik gebruik vaak minder suiker als in het recept staat aangegeven. Doordat je weinig suiker gebruikt, veranderd je smaak en vind je al snel iets erg zoet.
Voor alle suikervervanger geld gebruik het met mate.

Daarnaast gebruik ik appelstroop (bijv Canisius), dadels en bananen om iets te zoeten.
Let op! Beetwortelsap wat in veel appelstropen zit is suiker van de suikerbiet.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn snelle suikers, daarom gebruik ik ze ook niet heel veel, maar met mate.
Koolhydraten zitten vooral in graanproducten, rijst en pasta, maar ook in aardappels en peulvruchten. 
Nederland is een broodland. Veel mensen starten de dag met een broodje of brinta, tussendoor een plak ontbijtkoek, 's middags een paar sneden brood, en als je trek hebt even snel een pakje sultana's of iets dergelijks.
's Avonds een maaltijd met veel aardappels of pasta, dat zijn ook koolhydraten.

Iedere keer als je brood eet vul je je maag met iets wat relatief weinig voedingsstoffen bevat, zeker tarwebrood uit de supermarkt. Door zoveel tarwe krijg je een overschot aan koolhydraten (snelle suikers) die je niet verbrand en die worden omgezet in vet.

Belangrijk is het om te variëren, eet groenten, fruit, eieren, (biologisch) vlees en vis, ongebrande noten. Varieer ook in graansoorten als havermout, spelt, amandelmeel, roggemeel. Ze zorgen voor een stabielere energie. Het is helemaal geen probleem om af en toe een broodje/ cracker of aardappeltje/pasta te eten. Eet je pasta of rijst laat dan het grootste gedeelte van je gerecht uit groenten bestaan.
Volkoren of meel is altijd beter als bloem. Bloem is gezeefde meel, de vezels zijn eruit gezeefd. Hierdoor gaat je bloedsuiker ook veel sterker schommelen, het werkt een beetje hetzelfde als suiker, het heeft geen voedingswaarde.

Ik eet dus gerust een broodje of twee crackers bij een kop soep of een plak suikervrije ontbijtkoek tussendoor maar zorg ervoor dat koolhydraten niet de basis zijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.