31 maart 2014

Bitterkoekjes, met balsemienhoning als natuurlijke suikervervanger

Bitterkoekjes, manlief vind ze erg lekker, al lang niet gegeten omdat in de amandelkoekjes uit de winkel een hoop zooi zit. De recepten die ik vond zijn allemaal met poedersuiker, dat is geraffineerde suiker dus willen we niet.
Dus ik ben zelf aan de slag gegaan en een paar keer wat geprobeerd. Nu heb ik een goed
recept. Het is heel simpel eigenlijk en ze zijn goedgekeurd ;)






Wat heb je nodig voor ongeveer 12 stuks


100 gram amandelmeel
75 gram balsemien honing
2 theelepels amandel extract
2 eiwitten
eventueel amandelschaafsel

bakplaat met bakpapier
keukenmachine met ballonklopper/ mixer

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden, boven-onderwarmte, middelste richel.

Ontvet een mixerkom, ik doe dit met een paar druppels natuurazijn op een vel keukenrol.
Klop de eiwitten in een paar minuten stijf.
Stop met kloppen als het eiwit sneeuw-wit is en er pieken ontstaan als de garde omhoog getrokken wordt, want als er dan nog (te) lang door geklopt wordt verandert het schuim in water met vlokken eiwit (dit wordt 'over-kloppen' genoemd). 

Meng (ondertussen) de amandelmeel met de honing en amandel extract door elkaar (kan gewoon met een lepel).
Als de eiwitten wit luchtig geklopt zijn spatel/roer je de eiwitten voorzichtig door het amandelmengsel heen.

Schep nu kleine hoopjes op het bakpapier, laat er wat ruimte tussen. Ze zakken nog iets uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar/ goudbruin. Zet nu de oven uit en laat ze nog 10 minuten in
de oven staan. Haal ze eruit en laat ze goed afkoelen. Daarna kun je ze makkelijk van het bakpapier afhalen.

Ze zijn lekker zacht van binnen!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten