9 mei 2014

Kippenbouillon, het lekkerst van botten/ karkassen!

Als ik kippensoep maak, maak ik eerst echte kippenbouillon als basis. Smaakvol, geurig en het bevat veel voedingstoffen.

Een goede bouillon is dik geworden
door de gelatine die loskomt uit de botjes.

Het lekkerste krijg je deze met botjes/ karkassen van kip. Handig dat ik bij een poelier werk, botjes genoeg ;). Je kunt vast wat botjes mee bestellen bij je poelier.
Je kunt ook botjes van gebraden poten, hele kip of vleugels/ tv-sticks bewaren en deze gebruiken om bouillon te trekken. Misschien vind je dat niet zo smakelijk als ze afgekloven zijn, maar het word goed gekookt dus er is niks geks aan.

Wat heb je nodig

1,5/ 2 kilo kippenbotjes/ kipkarkassen
scheut azijn
5 teentjes knoflook
2 uien
250 gram gesneden soepgroenten -wortel/prei/bloemkool/selderij-
OF restjes prei, wortel, selderij
1 grote stengel maggieplant
paar stengeltjes bladselderij
1 volle eetlepel keltisch zout
wat peperkorrels
3 liter water

Het komt niet heel precies wat je eraan kruiden bijdoet, soms gaat er ook tijm en peterselie door. Net wat ik nog in de tuin of vriezer heb. Een goede hand vol.

Doe alles samen in een pan en laat het minimaal 5/6 uur zachtjes koken/ pruttelen. Hoe langer, hoe beter.
Schep de botje en groente met een schuimspaan uit de bouillon, wat eruit komt kun je allemaal wegdoen, dat is niet lekker. Het overige giet je door een zeef om de laatste restjes eruit te halen.
Laat goed afkoelen. Nu heb je een sterkte bouillon, je kunt eventueel nog wat water toevoegen.

-------------------------------------

Dit gebruik ik als basis voor kippensoep. Ga ik kippensoep maken dan kook ik in deze bouillon 2/3 kippenpoten gaar, haal het vlees eraf en doe het terug in de pan.
Dan voeg ik soepgroenten en (spelt)vermicelli toe. Breng het op smaak met wat keltisch zout en peper. Eén eetlepel zout op een pan is meestal genoeg. Ik maak een grote pan kippensoep in één keer en verdeel dit in bakjes, dit gaat de vriezer in. Wij eten het regelmatig, we vinden het erg lekker!




Gezeefd en afgekoeld

Je kunt de bouillon ook in bakjes verdelen en invriezen, handig als basis voor soepen en sauzen.

Voor wat kleinere pannetjes soep zoals broccolisoep/ championsoep en sauzen gebruik ik zelfgemaakte bouillonpoeder (klik). Dat vind ik makkelijker als eerst een bakje bouillon ontdooien.

====================================================================

Zelfgemaakte bottenbouillon is rijk aan calcium, magnesium, fosfor en andere mineralen en sporenelementen. 
Niet voor niets wordt weleens gezegd dat je een goede kom kippensoep moet eten als je grieperig bent.
Daarnaast bevat een goede bouillon collageen, glycerine en ook glucosamine en chondroteine. Gelatine helpt bij de vertering, vooral van melk, vlees, bonen en granen, schijnt veelbelovend te zijn tegen verschillende gewrichtsklachten, goed voor stevig bindweefsel, nagels en gezonde haren.

1 opmerking:

  1. En of dit waar is!!!
    KIPPENBOUILLON is echt het lekkerst van de meest niet uitziende botten :-)
    Je moet er even de tijd voor nemen...
    Maar het is zo meer dan waard :-)
    Leuk dat jij er ook zo vol van bent :-)
    DANK weer voor deze fijne post!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen