8 mei 2015

Aardbeienslof voor Moederdag

Voor aardbeiensloffen zijn speciale bakringen te koop. 
Ik maak zoiets niet vaak (bijna nooit) dus dan ga ik het niet kopen. 
Ik gebruikte twee ronde kleinere springvorm ringen als mal. 
Kan natuurlijk ook prima!

Ik deelde het recept in tweeën. 
Voor één helft gebruikte ik roomboter, 
voor de andere helft van het deeg kokosolie. 
(en zonder amandelspijs speciaal
voor m'n zus die geen amandelen mag).

Het recept kun je zo tarwe-vrij, koemelk-vrij en geraffineerd suikervrij maken.

Zondag is het pas moederdag, 
maar we hebben net al een klein stukje geproefd ;-).
Kon ik gelijk het recept online zetten.
Het was erg lekker alleen heb
ik heb het deeg net ietsje te lang in de oven gehad, 
180 graden 23 minuten 
daardoor was de bodem net iets 
te hard.

Ik zou 160 graden voor 23 minuten aanhouden de volgende keer.
Elke oven is echter anders! Hou het gewoon goed in de gaten.
Het deeg hard nog iets uit nadat het afgekoeld is, hou daar rekening mee!



Onderstaand recept voor twee sloffen met amandelspijs.

 Ingrediënten voor het sloffendeeg:

- 250 g speltbloem
- 2 theelepels wijnsteenzuurpoeder
- 180 g roomboter of kokosolie
- 100 g balsemien honing
- 80 g palmsuiker
- 1 eidooier
- kneepje citroensap (bio bolletje)
- snufje keltisch zout

Spijs:

- 150 g spijs (75 gram amandelmeel mengen met 75 gram balsemienhoning)
- 1 eiwit

Nodig voor de banketbakerroom

- 3 eidooiers
- 200 ml (plantaardige) melk
- 25 gr speltbloem
- 1 theelepel vanille extract of vanille stokje
- 50 gr honing

bij ongezoete plantaardige melk eventueel een lepeltje honing extra

- aardbeien voor de topping

Bereiden:
  • Maak eerst het deeg: doe de boter, honing, palmsuiker, het zout, de citroensap en het eigeel in een kom en kneed door elkaar.  Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed tot een deeg. Leg afgedekt met plasticfolie een uur in de koelkast.
  •  Meng de spijs met het eiwit. Het moet smeerbaar worden.
  • Banketbakkerroom:  Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa. Kook in de tussentijd de melk op met de honing en het vanille extract. Je kan ook een vanille stokje toevoegen. Snij hem eerst even op zodat het merg in de melk verdwijnt. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Het mengsel gaat binden, laat het 1 à 2 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal/ bord en dek af met plasticfolie (de folie moet direct op de room liggen, zodat er zich geen vel kan vormen). Laat de room eerst wat afkoelen en zet de schaal dan tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160/180 C boven-en onderwarmte.  Vet 2 ronde taartringen of een sloffen-ring goed in. Haal je deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkplek uit tot een deegplak die ongeveer 1½ cm dik is. Snijd twee passende deegplakken met de ringen uit het deeg en plaats de sloffenringen met het deeg erin op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het spijs over de sloffen en laat 1 cm van de rand vrij (dit gaat het beste met de achterkant van een lepel).
  • Bak de sloffen 20/25 minuten in de oven. Verwijder meteen de ringen en laat ze helemaal afkoelen.
  • Verdeel de banketbakkersroom over de sloffen.
  • Was de aardbeien en snijd eventueel door midden. Leg ze op de taartjes.

Geniet ervan!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen