28 december 2015

Appelflappen!

Alweer bijna einde van het jaar,
tijd voor appelflappen van bladerdeeg!

Maar ook op een ander moment lekker natuurlijk.
Zeker met kant en klaar bladerdeeg is dit snel gemaakt.

Speltbladerdeeg is lastig kant en klaar te koop, de Ekoplaza is de enigste bij ons in de buurt die het verkoopt. Ik kocht het een tijdje geleden, helaas aardig aan de prijs. Een pakje van 6 plakjes kostte iets van € 3,80. Helemaal precies weet ik de prijs niet meer.

Zelf bladerdeeg maken kan ook, vorig jaar heb ik dat gedaan, alleen vond ik dat veel werk. 
Daar heb ik niet altijd zin in. Bij de Aldi verkopen ze bladerdeeg zonder e-nummers en suiker
maar wel met tarwe. Voor een heel enkel keertje geeft dat geen problemen bij ons. 

Onderaan deze blog een recept om zelf speltbladerdeeg te maken.
Vind je het lastig, kijk dan eens op YouTube voor filmpjes hoe je bladerdeeg moet maken.



Wat heb je nodig:
1 pakje bladerdeeg
4 friszure appels (Goudrenet, Elstar of Jonagold)
snufje kaneel
kokosbloesemsuiker/ palmsuiker
1 ei (losgeklopt) of water
eventueel handje rozijnen


Hoe maak je Appelflappen?

Haal de bladerdeegplakjes van elkaar en laat ze ongeveer 10 minuten ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. 
Bestrooi de appelblokjes naar smaak met kaneel en kokosbloesemsuiker.
Meng hier eventueel rozijnen door.
Leg op elk plakje bladerdeeg een klein bergje met het appelmengsel.
Vouw de appelflappen dicht en druk de randen goed aan.
Bestrijk de bovenzijde van de appelflappen met het losgeklopte ei of met water en strooi er kokosbloesemsuiker over.
Bak de appelflappen in ongeveer 15 minuten goudbruin.


Wil je meer appel in de appelflappen vouw ze dan zo,
dat vind ik zelf iets lekkerder:




Voor iedereen een goede jaarwisseling en
een gezond, voorspoedig nieuwjaar!

======================================================


Recept om zelf bladerdeeg te maken:

Ingrediënten voor bladerdeeg
250 g speltbloem
250 g roomboter
125 ml ijskoud water
1/2 tl zeezout (ruim 4 gram)

Zet het benodigde water voor je begint alvast in de vriezer, zodat het echt ijskoud is. Weeg nu de overige ingrediënten. Doe de bloem, samen met het zout in een grote kom en meng even. Snijdt de boter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Meng met je vingertoppen de boter door de bloem. Meng net zo lang tot het mengsel op broodkruim begint te lijken maar stop op het moment dat er nog genoeg kleine klontjes boter zichtbaar zijn. Haal het ijskoude water uit de vriezer en voeg het bij het boter- bloemmengsel. Doe dit eerst met bijvoorbeeld de achterkant van een botermes en breng het dan met je (koele) hand verder samen tot een bal. Wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Daarna rol je het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van maximaal 5 mm dik en vouw de lap in de lengte in drieën, breng eerst de bovenste helft naar het midden en vouw daar de onderste helft weer overheen. Draai het deeg nu een kwart slag en rol opnieuw uit tot een rechthoek. Vouw weer in drieën en wikkel weer in folie om nog eens 30 minuten in de koelkast te laten rusten.Neem het deeg weer uit de koelkast en rol het wederom uit tot een rechthoek, vouw het in drieën en draai het een kwartslag. Rol wederom uit tot een rechthoek. Houd hierbij een dikte aan van ongeveer 3 mm. Dit is ook afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken. Te dik deeg zal misschien niet zo mooi garen, vooral als je het met vulling gebruikt. Vouw de deegplak weer in drieën. Laat het deeg nog 20 tot 30 minuten rusten in de koelkast. Je bladerdeeg is nu klaar voor gebruik.


Je kunt het bladerdeeg maximaal 2 dagen, goed verpakt, in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen, het blijft dan minimaal 4 weken goed. Als je het wilt gaan gebruiken, leg het dan de nacht van tevoren in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten