22 februari 2016

Mokka taart koemelkvrij!

Ik wilde graag een koemelkvrije mokkataart maken,
dit taartje maakte ik voor ons 12 jarig huwelijk.

Manlief vind mokka taart erg lekker en heeft het recept goedgekeurd.
Het ziet er iets anders uit als gewone mokkataart,
maar de smaak is echt mokka!
Ik vind het wel leuk dat het gelukt is, ik had een aantal recepten bekeken
en heb het één en ander gemixt voor de mokka-laag. 

In gewone mokkataart word roomboter en poedersuikergebruikt,
deze is met noten als botervervanger, dadels als zoet.




Voor een kleine vorm:

Cashew noten eerst een paar uur laten weken in een bak koud water! Zo worden ze zachter.

Mokka crème laag:
170 gram geweekte cashew noten
100 gram dadels (harde/ gedroogde dadels even weken in heet water)
40 ml espresso koffie
1 eetlepel honing
1 eetlepel kokosolie

Doe alles in een keukenmachine en maal tot een egale massa. Dit kan even duren.

Cakebodem: (recept maal twee voor een grote vorm, de andere helft werd een andere taart)

1.5 ei
50 gram honing
55 gram speltbloem
1/2 theelepel baksoda


  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een kleine taartvorm in en bekleed met bakpapier (of bestrooi met bloem) of gebruik een siliconen vorm.
  2. Breek de eieren in een grote mengkom en voeg dan de honing toe. Mix dit in enkele minuten op hoge snelheid tot het bijna wit is en erg luchtig.
  3. Zeef de bloem, samen met de baksoda in een aparte kom, en zeef dan nog eens, beetje voor beetje, in de kom met de eieren en honing. Schep steeds elke toevoeging van de bloem met een (siliconen) spatel of pollepel door het beslag en zorg er daarbij voor dat je niet teveel lucht uit het beslag slaat. Zodra je alle bloem hebt toegevoegd, doe je het in de bakvorm.
  4. Bak 15/20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de cake goudbruin zijn. Laat de cake in de vorm afkoelen. Controleer met een prikker of de cake gaar is.



Nodig voor banketbakkersroom:

- 1.5 eidooier
- 100  amandelmelk
- 12.5 gr speltbloem
- 1/2 theelepel vanille extract of vanille stokje
- 25 gr honing (iets meer honing voor zoetekauwen).

Bereiden:
Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa. Kook in de tussentijd de melk op met de honing en het vanille extract. Je kan ook een vanille stokje toevoegen. Snij hem eerst even op zodat het merg in de melk verdwijnt. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Het mengsel gaat binden, laat het 1 à 2 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal/ bord en dek af met plasticfolie (de folie moet direct op de room liggen, zodat er zich geen vel kan vormen). Laat de room eerst wat afkoelen en zet de schaal dan tot gebruik in de koelkast.

Opmaak:
Snij de cake doormidden. Vul met de banketbakkersroom, smeer af met de mokkalaag. Het beste werkt het als je de mokkalaag op kamertemperatuur laat komen, anders is het een beetje taai en smeert het niet makkelijk uit.
Voor de rand gebruikte ik iets pure hagelslag.





1 opmerking:

  1. Wat een leuk experiment! Ik ga het recept zeker bewaren, ook in onze Villa mokka liefhebbers in overvloed!!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.